Categories
vesti

Šta Posetiti u Vrbasu

Da li planirate da na svojoj turi kroz Srbiju posetite i Vrbas? Ako je tako, došli ste na pravo mesto! Danas ćemo reći nešto više o Vrbasu, iz koga dolazi veliki broj poznatih ličnosti i uspešnih ljudi, kao što su Lazar Ristovski, Vida Ognjenović, Vladimir Vrbaski i mnogi drugi.

O Vrbasu

Prema poslednjem popisu iz 2011. u Vrbasu je bilo nešto više od 42.000 stanovnika. Vrbas se nalazi u centralnom delu Vojvodine, i administrativni centar je cele opštine Vrbas.

S obzirom na bogatu istoriju, kako regiona i opštine, tako i samog grada, možete videti veliki broj znamenitosti u Vrbasu.

Najpoznatije znamenitosti

Srpska pravoslavna crkva Vavedenje presvete Bogorodice

Ova srpska pravoslavna crkva se nalazi u Starom Vrbasu i podignuta je 1738. godine u baroknom stilu. Posvećena je slavljenju praznika Vavedenja presvete Bogorodice.

Izgrađena je u baroknom stilu i oslikana od strane Jovana Klajića 1858. godine, dok je Kistner odradio ikonostas 1862.

U njoj je dodeljen orden Svetog Save drugog reda, koji je dobio Vladimir Vrbaski, dok je Ratko Vujadinović dobio orden gramata.

Vetrenjača Ravno Selo

Ova neobična vetrenjača je izgrađena na mestu gde je ranije bila divlja deponija. Vlasnik je poznati slikar Vladimir Stepanov.

Podnožje, odnosno, prizemlje same vetrenjače je atelje, dok je sve iznad pretvorenu u interesantnu galeriju, koja sadrži dela na kojima je oslikana svakodnevnica života u tom podneblju.

Pored toga, unutrašnjost sadrži veliki broj eksponata i tradicionalnog nameštaja. Spoljašnji deo je takođe ukrašen sa više od 80 vrsta drveća i preko 300 različitih vrsta cveća.

Kako bi idila bila još upečatljivija, u dvorištu je smešteno i relativno malo jezero, sa ručno izrađenim drvenim mostićem.

Dvorac Tabori

Sama građevina je napravljena sredinom XIX veka i nalazi se veoma blizu železničke stanice. Na početku XX veka, Tabori Đula, koji je bio poznati trgovac, ugostitelj, i proizviđač žitarica, otkupio je vilu i živeo tu sa svojom porodicom, sve do 1944. godine, kada mu je, zbog promene struje u tadašnjoj Jugoslaviji i jačanja komunizma, država oduzela ovaj posed.

Tomanova vila

Izgrađena je od strane porodice Toman, početkom XX veka, prema uzoru na mađarsku gradnju iz tog perioda.

Porodica Toman bila je jevrejska porodica, koja je imala mnoštvo poseda u samom Vrbasu i koja se bavila poljoprivrednom proizvodnjom, kao i trgovinom žitaricama.

Vatrogasni toranj

Kao jedna od najupečatljivijih znamenitosti grada Vrbasa pominje se vatrogasna stanica, ili preciznije rečeno glavna zgrada vatrogasnog doma, sa visokom tornjem.

Izgrađena je davne 1937. godine, nakon osnivanja samog vatrogasnog društva 1904. godine u Starom, i 1906. godine u Novom Vrbasu.

Spomenik palim borcima

Ovaj spomenik podignut je u znak sećanja na žrtve fašističkog režima u Drugom svetskom ratu i podignut je 1951. godine, prilikom obeležavanja desetogodišnjice od početka pružanja otpora fašističkim opresorima.

Može se naći u parku glavnog trga u gradu, i danas se koristi kao glavno mesto gde se obeležavaju razne komemoracije.

Zaključak

To je bio kratak prikaz najpoznatijih turističkih atrakcija u Vrbasu. Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći, ako vam je namera da u skorije vreme posetite Vrbas i njegovu okolinu.